Čuftki in spomini

Začelo se je kot smešen spomin iz otroštva. Kot otroci smo komaj čakali konec pouka, še raje pa vikend. Neke sobote se spominjam kako sva z mojo ta mlajšo brusili kolena po sveže pokošeni travi. Normalno, da našo mati še bolj spraviva ob zadnje živčke, pustiva da naju veselo lovi okoli hiše vse dol čez njive do potočka. Kmalu iz daljave začuje se glas. “Čufte bom naredila iz vaju” … Midve s ta mlajšo pa hop v smeh. Kmalu za tem zaslišiva drugi glas “Kosilo je na mizi !” Kot bi mignil sva sedeli za mizo, mama pa na mizo postavi velik pisker in reče “Čufte sem naredila za vaju” in se nasmehne. Pazi to ! Danes pa preberem da beseda čuft, ki izhaja iz turške besede köfte dejansko pomeni nekaj premlatiti. Tako vesela sem, da je kljub najinim lumparijam, mama raje čarala s kuhalnico v kuhinji in jezne besede vedno spremenila v toplino in lepe spomine.


Sestavine:
- 1 jajce
- 60g riža
- 500g mletega govejega mesa
- 1 čebula 5 strokov česna
- paradižnikova mezga 1 dcl
- bazilika, majaron, rožmarin, lovor, peteršilj
- sol, poper, žlica sladkorja
Masa za Čuftke:
V večjem loncu sem segrela malo olja in na njem prepražila drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Potem sem dodala še sesekljan česen in pražila dokler čebula ne zarumeni. Medtem sem zavrela nekaj vode. V vodi sem za 2 minutki prevrela riž in ga nato odcedila. Tako moji čuftki lepše obdržijo obliko. V manjšo posodo sem dodala prevret in ohlajen riž, jajce, polovico prepražene čebule in česna in peteršilj. Dodala sem še sol po okusu in začinila z malo popra. Maso sem temeljito pregnetla z rokami, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo in se masa poveže. Maso sem nato oblikovala v kroglice. Cvrtnik na vroč zrak sem predhodno segrela na 180 stopinj. Čuftke sem položila v silikonski pekač in jih popekla na 180 stopinj približno 2 minuti, da dobijo skorjico.
Medtem sem pripravila omako. Večina ljudi omako pripravi s praženjem moke, jaz pa imam omako raje bolj redko pa tudi bolj zdrava je. V posodo sem dodala preostalo čebulo, česen in prilila približno 400 ml vode. V vodo sem dodala paradižnikovo mezgo in lovorjeve liste. Med segrevanjem vode sem dodala še žlico sladkorja, da izničim kislost paradižnikove mezge, sol po okusu in na koncu še baziliko, majaron in rožmarin. Med kuhanjem sem omako večkrat premešala in pustila, da zavre. V omako sem nato položila popečene čuftke. Zmanjšala sem temperaturo na rahlo vrenje in pustila kuhati približno 30 minut.
Skratka, ko rečete čuft, poimenujete okusno mesno kroglico z imenom, ki je potovalo skozi čas od Perzije, preko Turškega cesarstva vse do slovenske kuhinje!
Dodaj odgovor