Golaž
Golaž je ena izmed najstarejših jedi, ki prihaja iz 10. stoletja. Jed so pripravljali na Madžarskem in sicer pastirji. Jed je bila pripravljena tako, da so najprej meso skuhali in začinili nato pa so ga pustili, da se posuši na soncu. Iz ovčjih želodcev pa so naredili posebne vrečke, kamor so kuhano, začinjeno in posušeno meso shranili. Jed je bila tako’ hitro pripravljena saj so vrečko napolnili le z nekaj vode in pustili kuhati medtem, ko so opravljali delo na poljih. Lahko bi rekli, da je bila to ena izmed prvih instant jedi.

Sestavine
- Čebula 500 g
- Paprika
- Česen 5 strokov
- Goveje meso (vrat, bočnik) 500 g
- Paradižnikova mezga v steklenici 1 dcl
Začimbe
- Mleta rdeča paprika 10 g (2 čajni žlički)
- Origano
- Majaron
- Lovorjev list

Začela sem z osnovo. Dober kos mesa pri dobrem mesarju, pol kilograma čebule in 2 para pridnih rok. Za čebulo sem uporabila sekljalnik da sem jo na drobno narezala. Ob čebuli so kar tekle solze tako čustveno je bilo. V lonec sem nalila olje, segrela in dodala nasekljano čebulo. Čebulo sem pražila dokler ni bila zmehčana nato sem dodala še česen in pražila dokler čebula ne zarumeni. Na prepraženo čebulo in česen sem dodala govejo meso in popekla kakšnih 10 minut. Nato sem dodala paradižnikovo mezgo, mleto rdečo papriko, origano, majaron in 2 lovorjeva lista.

Vse skupaj sem še nekajkrat premešala in prilila liter vode in pustila kuhati 2 uri na manjši temperaturi. Po kuhanju sem pustila da se golaž ohladi. Golaž sem shranila v hladilnik.
Naslednji dan sem golaž postopoma segrela. Medtem sem narezala nekaj krompirja in papriko. Ko je golaž zavrel sem krompir in papriko stresla v lonec ter pustila kuhati 30 minut. Med kuhanjem je potrebno stalno mešati, da se čebula ne prežge. Pred koncem kuhanja sem po okusu dodala še sol in jed je s tem končana

Golaž je najboljši naslednji dan najboljši, saj meso potrebuje čas, da se dobro skuha in s tem zmehča.
🐼 Dober tek 🐼
Arhivi
Calendar
P | T | S | Č | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dodaj odgovor