Losos po tržaško
Mesec marec se je začel s poletjem, nadaljeval z deževnim vremenom sedaj pa smo ponovno pri mrzlih dneh. Čas je da zamahnem s kuhalnico in pripravim nekaj dobrega. Nad ribami sem postala navdušena sploh v kombinaciji s česnom in tržaško omako.
Danes sem pripravila Losos v tržaški omaki. Ima ogromno Omega 3 maščob in antioksidantov. Antioksidanti so pomembni za čiščenje ožilja in zmanjšujejo možnost nastanka bolezni srca in tudi nekatere vrste raka. “To je zame sem si rekla, ko sem besedo preverila na spletu”. Pa dajmo…

Sestavine
- File Lososa 200g
- Maslo
- Krompir (5 srednje velikih)
- Čebula
- Česen
- Peteršilj
- Olivno olje
- Limonin sok
- Sol, poper

Najprej sem file lososa nasolila in ga pustila nekaj minut. V ponev sem dodala dve čajni žlički masla in ponev segrela na srednjo temperaturo, da se maslo raztopi. V ponev sem dodala na kose narezan losos in ga enakomerno popekla na obeh straneh. Medtem sem pripravila tržaško omako. Priprava je zelo preprosta saj je narejena le iz 4 sestavin. Najprej sem v nasekljala česen in peteršilj.

V manjši lonček sem dodala 2 žlici olivnega olja in limonin sok. Nato sem dodala še česen in peteršilj in poper. Vse skupaj sem z čajno žličko rahlo potlačila in premešala, da je česen spustil svoj sok, in peteršilj dodal zeleno barvo.
Medtem se je file lososa lepo popekel in sem omako dodala kar med koščke lososovega fileja in premešala in posodo pokrila.

Za prilogo sem si tudi danes izbrala popečen krompirček. Olupljen krompir sem narezala na trikotne kose in ga najprej kuhala v vreli vodi 20 minut. Potem sem krompir precedila in ga postavila v cvrtnik na vroč zrak. Krompir sem nasolila in dodala čajno žličko stopljenega masla in ga pustila peči 10 minut na 170 stopinj in vmes narezala nekaj čebule. Po 10 minutah sem dodala čebulo na krompir in popekla na 150 stopinj še 5 minutk.

Zanimivost: Si vedel, da je ime tržaška omaka pravzaprav ironično saj nima nobene povezave z mestom Trst v Italiji. Omaka izhaja iz južnega dela Italije. Na Siciliji in Calabriji ji pravzaprav rečejo omaka “Salmoriglio”. Uporabljajo jo kot začimbo rib ali mesnih jedi na žaru. Sestavljena je iz dveh italijanskih besed. Salmone – Losos in Riglio – Zavitek
🐼 DOBER TEK 🐼
Arhivi
Calendar
P | T | S | Č | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dodaj odgovor