Prepovedana rustikalna omleta
Ko pomislim na zdrav zajtrk, mi pogosto pride na misel dobra jajčna omleta. Česen je moja zelo pogosta sestavina. V nekaterih kulturah je že ideja o mešanju teh dveh sestavin prepovedana. “Kaj res ?” sem si rekla… Ne gre samo za prepovedan okus. Te kulture so verjele v starodavne prepričanja, da jim bo to povzročilo zdravstvene težave. Nekatere kulture so imele prepoved po duhovni plati. Ta prehranska pravila so se oblikovala že več generacij.

V Vietnamu lahko na krožniku dobiš: krvavi puding (Tiet Canh) ali žive kokosove črvičke z ribjo omako in čilijem, kačje meso, itd… Česen in jajca skupaj pa prepovedana.
V budističnih templjih so bile te močne arome prepovedane zato, da se menihi ne bi prenajedali. Tudi tukaj niso teh dveh sestavin uporabljali skupaj. Verjeli so, da mora biti hrana preprosta.
Različne kulture različni običaji… Jaz pa sem se raje lotila kar svoje mešanice.

Sestavine:
- 2 jajci
- 3 stroki česna
- drobnjak
- peteršil
- sladka paprika
- poper
- sol
- čajna žlička masla
- 2 Toast kruha
Najprej sem v skodelici raztopila žličko masla. Na stopljeno maslo sem dodala nasekljan česen. Česen sem na nizki temperaturi popražila dokler ni porumenel. Dodala sem peteršilj, drobnjak, poper in sladko papriko. V manjši skledi sem zmešala dve jajci in jih po okusu solila. Ponev sem segrela in dodala kapljico olja. Medtem sem na toast kruhkih obrezala skorjico in jih narezala na trikotnike. Nato sem jih zložila v ponev v obliki zvezde. Prilila sem jajci in kruhke namazala z maslenim namazom iz česna in začimb. Omleto sem popekla dokler ni bila vsaj toliko zapečena, da sem jo lahko prepognila na polovico. Potem sem omleto pekla do zlato rjave barve najprej po eni strani in nato po drugi.
🐼 DOBER TEK 🐼
Dodaj odgovor